mandag, februar 20, 2012

Oljepriser - Saudi Arabia senker eksporten!

FN-gruppen Joint Organisations Data Inititative er satt opp for å samle inn statistikk, spesielt berørende energi-statistikk. Det utrolige som kommer ut er at Saudi-Arabia, verdens største olje-eksportør, har kuttet både produksjonen og eksporten av olje i Desember. De har opp mot blokaden garantert å dekke Irans eksport av olje til vesten, til Irans frustrasjon og dette bekrefter e24 i artikkelen sin om Irans blokade:

" Saudi Arabia har gått ut og sagt at landet vil levere ekstra olje - noe myndighetene i Iran har kritisert kraftig. "

Men ettersom Saudi-Arabia har måttet kuttet både produksjon med 2,358 % (nedgangen tilsvarer 237 000 tønner per dag) og eksporten med 5,6 % (440 000 tønner per dag). Så blir det nok ikke holdbart, når Saudi må kutte er det som regel for å ikke miste reserver og har uansett en stor effekt på verdensmarkedet på grunn av størrelsen. Iran skal visst ikke ha rapportert sin oljeeksporten for desember 2011.

Men tidligere idag når Irans blokade av England og Frankrike slo inn, tok jeg det ikke seriøst men mer som en advarselsmanøvre av Iran mot å bli invadert i nærmeste fremtid av NATO. Når Iran blokkerer hele Eurosonen, så er det deres største kjøpere(les: andre EU-land) som virkelig får problemer. Det bisarre med EUs blokade av Iran, er at Iran har vært en av de landene som har lengst akseptert euro for olje, som dermed styrker EU og svekker USAs dollarposisjon i verdenen. EU går da til angrep mot et av de få landene som grasiøst tilbyr seg å holde euroens verdi oppe, mens ECB trykker penger for å holde statsgjeldsmarkedet oppe som en "bananrepublikk".

Dette i tillegg til at konjunktursyklusen i USA ser ut til å snudd, slik at vi vil få mer kredittvekst og konsument forbruk og derav høyere pris-stigninger, kan dette lage en farlig presidens før en meget høy oljepris og enda raskere omvending fra gjelds-nedbetaling til sterk pris-inflasjon. Hva en krigserklæring vil medføre økonomisk sett(altså bortsett fra mord på og lidelsen av millioner av mennesker) er høyere oljepriser og en nødvendighet for de amerikanske og europeiske myndighetene å lage enda større budsjettunderskudd som vil være ganske katastrofale. Hvis Kina skulle blande seg inn, eller de sterke landene i de ikke-vestlige landene se seg lei av å sette et krigshissig USA, kan dollaren dumpes over natten. Det som er visst sikkert er at når Obama trakk de offisielle soldatene ut av Irak, så satte han de fleste i baser rundt Iran. 3 uavhengige land "down", 1 to "go".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar