mandag, februar 13, 2012

Gull Franc folkeavstemming forslaget


Det største partiet i Sveits; Swiss People`s Party, har startet underskriftsinnsamlinger for en folkeavstemming over å reintrodusere gull franc på lik linje med den nå papirpengen sveitsiske franc(CHF). Den sveitsiske franc-en ble kuttet fra sin kobling til gull i 2000(1), når gull hadde en veldig lav pris per i dag, og bunnet ut etter lang nedgang.
I dette forslaget(2) vil de føderale myndightene lage en offisiell Sveitsisk gull franc med bestemt gullinnhold, det regulerer da lisensiering av institusjonene som kan gi ut gull franc, skattefritt.
I Sveits er folk delvis vant til at pengene er dekket av gull og nærmest tror at pengene er sikret av gull, ettersom de har så mye gull per pengeenhet(ca. 20 %) utgitt i sentralbanken. Selv om sveitsere har blitt vant til papirpenger og er nok like skeptisk til sterk forandring som alle andre folk, så er forslaget at gull franc-en kan sirkuleres og dekkes av tvungen betalingsmiddel-klausulen. Forslaget likner da på Utah sin legalisering av gull(3), men er annerledes ettersom Sveits selv er et uavhengig land og tilliten til valutaen er stor.

Sveits sitt radikale demokrati, hvor folkeavstemminger ofte lar dem ha lover som er populære men vanskelige å gjennomføre i andre land gjør at det er spesielt egnet for et slik forslag. Andre kontroversielle forslag som har passert i Sveits er; Forbud mot minareter(4), overhold av nåværende våpenlover(5) og flere. Hver endring i grunnloven må passeres igjennom folkeavstemming, og selv om dette ikke garanterer at lure ting blir lov, er terskelen for å få igjen rask forandring for noe med populær støtte mye større. Ettersom gullprisen stiger og dollaren, euroen og andre store valutaer svekkes vil veien fremover med bare en papirpenge virke dystert for en befolkning som krever stabile priser.

De økonomiske konskvensene av å innføre en gullstandard, er at utenlandsk valuta flommer og dette gir mer tilgjengelige midler til investering som er dekket av oppsparte midler og ikke at sentralbank øker pengemengden. Samtidig gir det befolkningens sparing større verdi og billigere priser på varer. Dette ser man allerede i dag, hvor til tross for at den sveitsiske sentralbank har gjentatte ganger kjøpt opp innkommende valutaer, så er inflasjonen på 0,7 % for 2010.

Prospektene for dette er veldig mulige ettersom de sveitsiske landet har et helt annet type demokrati enn mange andre land, og mens papirpenger stadig går nedover og gull oppover vil sveitsere bli mer og mer oppmerksomme. Konsekvensene ville vært at pengene som vil flomme inn dit, ville ødelagt muligheten for konstant refinansiering av de vestlige myndighetene og de mest utsatte ville gått raskere blakke. Dette ville forsterket gull og det ville vært en sterk trend til at alle inngjelde myndigheter ville raskt enten ikke betale sine låneforpliktelser eller kutte sterkt ned på offentlig forbruk og fremtidige pensjonsforpliktelser.

Her er et intervju med Thomas Jacob som har utformet forslaget:Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar