mandag, februar 13, 2012

Hvordan staten bannlyser gull og sølv

Dette er for folkeaksjonen for legalisering av gull og sølv.


1. Tvungen betalingsmiddel

I følge loven "Kapittel 3.Betalingsmidler" paragraf § 14 i den såkalte sentralbankloven, er norske penger tvungen betalingsmiddel. Det er dessverre ikke mange i dag som vet hva det vil si, men det vil si at du må akseptere NOK som betalingsmiddel selvom du ikke ønsker det. Når dette gir en favør til NOK i betaling av avtalte summer,uten at de involverte har blitt enig om det.

Hvis f.eks Jens og Jesper blir enig om å bytte en bil for en unse gull, kan Jesper nekte å betale en unse gull. Hvis Jens da anmelder Jesper, vil retten kreve at Jens godtar NOK og ikke det avtalen spesifiserte(en unse gull).

Det er tom. en egen paragraf under tvungen betalingsmiddel om at såkalte gullklausuler ettersom det var populært ikke tas til hensyn og lyder slik: "Selv om en avtale inneholder klausul om betaling av en pengeforpliktelse i gullverdi, kan skyldneren frigjøre seg med tvungne betalingsmidler uten hensyn til denne klausul."

Tidligere i samme paragraf, vil det nevnes at man ikke blir påtvunget slitte eller ødelagte mynter/sedler. Men dette er hele poenget vårt ,med NOK kan de og gjør de det daglig, ettersom NOK daglig mister sin verdi!

Dette setter da i gang noe som kalles "Greshams law"(http://en.wikipedia.org/wiki/Gresham's_law) hvor folk beholder de "gode" pengene og selger de dårlig, ettersom rettsystemet regner dem som lik i verdi.

Fjerner vi tvungen betalingsmiddel, kan vi bytte fritt igjen og betale skatt eller privat oppgjør med gull og ikke med tapende norske fiat-penger alene.

2. Kapital-gevinst skatt

I Norge skattes man på verdistigningen av ens eiendeler. Så hvis du eier en Xbox og den øker i verdi(f.eks Microsoft går konkurs og Xbox blir samleobjekt) med 30 %, og du selger den må du betale skatt pga. at den ikke gikk ned i verdi med NOK(som synker i verdi hvert år). Tom. om den bare hadde holdt sin opprinnelig verdi, måtte du betale 28 % på dette. Men det finnes unntak nemlig, boliger og andre relaterte ting(skogbruk, fritidseiendom), som er hva i Norge enormt mange ser på som en investering. Ubetvilsomt har skattereglene bidratt til dette, og mange er idag overbevist om at det er en stor boble i boligmarkedet.
Saken vår er da at gull og sølv skal bli unntatt fra kapital-gevinst skatt og sunn, tradisjonell sparing skal bli tillatt igjen.

Lignende ting har blitt vedtatt i Utah(USA) og er underveis i Sveits, Mexico, Minnesota(USA).
En usikker pengeenhet skaper ustabilitet, øker spekulasjon og sprer konflikt og stress både for sparere og samfunnet generelt.
Folkeaksjonen for legalisering av gull & sølv ønsker å oppheve disse tre restriksjonene på en sikker og fin sparingsmetode som har blitt brukt verden over de siste tusen år.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar