mandag, februar 13, 2012

Nærhet for Sølv i Mexico


I de siste 16 årene har Hugo Salinas Price arbeidet for å få gjeninnført sølvmynten ved siden av pesos og er kanskje en av de som er nærmest til å oppnå noe slikt i verden. Forslaget går ut på inkludere sølvmynten ”Libertad” som tvungen betalingsmiddel ved siden av den allerede sirkulerende papirpengen peso(og bankkreditt denominert i peso).
Jeg selv ser det som høyst problematisk å bare tillatte dette fordi en slik lovendring kan reverseres like raskt som den ble fjernet, og at å ikke tillatte fritt valg av byttemiddel åpner for svindel av myndighetene(som f.eks Bimetallisme). Selv om jeg ser positivt på Hugo sitt forslag og mulig suksess som et slag for frihet, imot den totatlitære stat og imperialisme.

Sølvmynten kan hvis legalisert sirkulere og være en sikker betalingsmetode og sparingsmetode, og dermed være en redning fra en total katastrofe ettersom pesoen eller dollaren den er basert på faller sammen. Denne lovendringen kunne faktisk alene bryte dollaren, hvis flere følger med eller hvis Mexico holder ut mens andre land mister bankkunder og sparing.
Den eksakte planen til Hugo er at sølvmynten på 1 unse skal kunne benyttes til å betale gjeld og annet(inkludert skatt) med sølvmynten denominert i Meksikanse pesos. Denne sølvmynten skal gis ut av Banco de Mexico, og dens verdi skal registreres daglig hos sentralbanken. Dens verdi skal bli satt ved referanse til spotprisen på en sølvunse i mexikanske pesos(spotprisen er i $), og et lite tillegg for sentralbanken som må mynte den. Videre for å unngå problemer skal denne kvoterte myntverdien ikke nedsettes, slik at hvis sølvprisen skulle falle lavere enn ”bevegelsesområdet” til sentralbanken så vil det bare bli billigere å produsere den og etterspørselen etter den mynten vil falle.

Under denne planen vil mynten blitt satt i sirkulasjon igjennom banksystemet og bli akseptert på lik linje med andre penger. Mynten vil så klart bli mer ettraktet som en investering i kontanter enn papirpenger eller bankkreditt med lav rente, og vil være en nødmulighet for meksikanerne hvis det nåværende papirpengesystemet basert på dollaren bryter sammen. Samtidig ville vanlige meksikanere kunne spare trygt uten hensyn til renter, inflasjon eller banker i det hele tatt.
Mexico ville da offisielt hatt en sølvpenge som en kan bruke på butikken og ville tiltrukket en utrolig mengde kapital og finanstjenester til landet. Nå høres kanskje finanstjenester som en usikker industri i disse dager, men det ville vært finanstjenester som støttet opp Mexicos økonomi på en bærekraftig måte og ikke bare var basert på spekulasjon. I dag er de store pengemarkedene stort sett et stort ressurssluk på flere tusen milliarder kroner i året, og de eksisterer bare på den grunnleggende av usikkerheten i å holde papirpenger og den daglige sterke fluktuasjonen imellom hundrevis av papirpenger.

Selve eksistensen av ”Libertad” som penger ville tillatt en sikker og ufarlig løsning på den monetære verdenskrisen Mexico er en del av og det ville satt en effektiv begrensning på mengden sentralbanken kunne skapt.

Det utrolige er Herr Price sin suksess, han har igjennom sine tre bøker, kontakter og utallige taler i mange år klart å overbevise hele den mexicanske kongressen utenom 4 stykker og sentralbanken. De 4 kongressrepresentantene er redde for å gå imot sentralbankens vilje. Hugo presiserer også i et intervju med KingWorldNews at eksempelet med Gaddafi, som i følge Russland(RussiaTV er Russlands propagandaorgan) ble myrdet fordi han prøvde å lage en gullstandard for hele Afrika (1 ) gir oppstand til spekulasjoner om at hvis det stemmer at det var derfor han ble fjernet av NATO, så ville en slik endring i Mexicos monetære systemet innebære en sterk politisk risiko. Det høres kanskje fjernt ut ettersom Gaddafi var en ganske hardhendt diktator spesielt imot hans politiske fiender, men husk bare på alle andre opprørene(Bahrain , Saudi-Arabia f.eks) som ikke bli støttet eller aktivt ignorert hvor USA sine allierte hadde opprør.

Hugo Salinas Price som oversetter noen av hans artikler til engelsk via siden hans(1), anbefaler andre å starte opp lignende prosjekt verden over og Økonomisk Nytt sitt bidrag er en facebook gruppe kalt ”Folkeaksjon for legalisering av gull & sølv” hvor vi ber om den totale fjerningen av "tvungen betalingsmidler" og annen intervensjon som drar et byttemiddel mer kunstig opp enn andre alternativer. Jeg vil rapportere om et eventuelt gjennombrudd i den Meksikanske saken så fort det skjer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar