Opprinnelig lagt ut 5.februar 2012
De edle metallene og spesielt gull har vært sterkt oppe i 2011, faktisk i hele 10 år mens aksjer, obligasjoner, bankkontoer eller tradisjonelle ”sterke” valutaer har enten vært veldig volatile eller stått stille.
Det nyeste eksemplet er fra Ukraine hvor sentralbanken, National Bank of Ukraine, har annonsert at de vil begynte å utgi gull og sølvmynter som en investeringsmulighet. Sentralbanken lover å gjøre myntene like tilgjengelig som kontanter hos de største bankene tilknyttet den, ig ettersom ukrainere har begynt å miste tilliten til de ”sterke” valutaene dollar & euro er etterspørselen høy. Ettersom både USA og EU har tydd til seddelpressen som et virkemiddel i finanskrisen og ser ut til å måtte fortsette med det, har tilliten til de gått nedover.
Gullmynt: Dette er en gullmynt presentert av sentralbanksjefen sent i desember, ment som en
minnemynt for UEFA-cupen i 2012. Liknende mynter i gull og sølv ment for investering i metallene vil bli lagd i 2012.
Ifølge en spørreundersøkelse, så mente over en av tre ukrainere at de hadde liten tillit til deres egen valuta hryvnia, dollaren og euro-en. Det er en voksende trend i mange land verden over.
Et eksempel på det er kjøpslysten til sentralbankene rundt om i verden, Russland kjøpte 62 tonn gull i 2011 mens Mexico kjøpte 99 tonn, Canada og Thailand kjøpte 52 tonn gull i 2011. Den ukrainske sentralbanken er inget unntak selv, ettersom den kjøpte 350 kg gull i 2011. Faktisk har verdens sentralbanker blitt netto-kjøpere av gull siden 2006, mens det motsatte har vært tilfellet i nærmest 20 år.
Hvor i dag gullbarrer har en 20 % høyere pris ved kjøp enn ved salg i Ukraine, mens man både må betale moms på kjøpet og inntektskatt på fortjenesten, skal dette bli fjernet av de ukrainske myndighetene for å tilrettelegge investeringer i de edle metallene. Slik som myndighetene i Norge fjernet momsen på kjøp av mynter, men ikke skatten på fortjenesten . Fjernes disse skattene vil de edle metall myntene være mer tilgjengelig, og de vil bli mer likvide, og dermed enklere å investere i for den gjennomsnittlige ukraineren.
Hindret har bare vært begrensningen på gull og derfor passerte parlamentet en lov som tillot sentralbanken kjøp gull direkte fra gruvene deretter lage mynter, og selge de til befolkningen uten å miste de 28 tonn gull de har i reserver.
Sentralbanken planlegger også lanseringen av gull-indekserte sertifikater som kan byttes inn i landets valuta til enhver tid, og må byttes inn i gull etter den avtalte tiden. Slike metoder har også blitt startet i andre land, i Vietnam har den statseide banken ACB tillatt sparing i tidskontoer i gull ettersom befolkningen og utenlandske investorer har hatt lav tillit til banksystemet.
I Kina har en edel-metall børs kalt ”Pan Asia Gold Exchange” blitt opprettet i 2011 men er enda ikke aktiv, som vil tillatte kinesiske bankkunder å investere i spot-kontrakter for fysisk avsatt gull og sølv. I løpet av sommeren 2012 vil også børsen åpne opp for utenlandske investorer, hvor salg av spot-kontraktene vil være denominert i RMB den høyst ettertraktede, men hittil lukkede, kinesiske valutaen.
Men ifølge CPM-gruppen som driver markedsundersøkelser av handelsvarer for gruvedriftsindustrien, så er gull fortsatt under 1 %(0,75 % akkurat) per idag oppe fra ca 0,25 % i 2000 som en andel av finansielle eiendeler verden over som totalt ligger på 200 trillioner $. Det er historisk sett veldig lavt.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar