mandag, februar 13, 2012

Det amerikanske gjeldstaket og gull

Opprinnelig lagt ut 30.juli 2011

Hvis du leser noen av landets største finansaviser vil inntrykket være at ”usikkerheten” rundt om USA vil heve gjeldstaket er grunnen til at gull øker og børsen går ned.(
12). Videre argumenteres det stadig vekk fra alle maktposisjoner om at USA, ikke må misligholde gjelden sin og bli raskt enig om å heve gjeldstaket. Se for eksempel beskjeden fra Christina Lagarde  fra stolen på et CFR-møte, se her. Men løsningen på å misligholde gjelden, er å ta på seg mer gjelden(1). Ei heller er å kutte et statsbudsjett som hittil er antas til å være 1,48 milliarder $ eller mer i underskudd for året 2011(1) , opp fra 407 $ milliarder i 2009.

Men Christina Lagarde ser ingen grunn til å kutte først, fordi etter hennes keynesianske verdensbilde så kan det skade "vekst", men hvilken vekst er det ? Veksten i statlig gjeld, skyver ut privat investering som USA desperat trenger men dagens politikere & minst befolkningen som vil holde festen i gang og skyve problemene inn i fremtiden.
Men sammenhengen hittil mellom gjeldstak & gull, er ikke at mer gjeld påtatt av de føderale myndigheter "roer" ned markedene, men faktisk forverrer pessimismen med at det blir mer gjeld som må bli nedbetalt før eller senere.
Se for eksempel på sammenhengen mellom hver heving av gjeldstaket & gullprisen de siste ti årene:


Forvent at når USA, fordi Kongressen vil garantert heve gjeldstaket, så vil gull gå litt tilbake også stige rett opp igjen og forbi hvor det er nå. Det er da såpass mye mer gjeld som må inflateres vekk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar