mandag, mai 07, 2012

Hollande & EU

Hollande, den sosialistiske presidentkandidaten ble valgt i Frankrike igår kveld. Jeg har fulgt meget lite med, men ettersom Sarkozy ikke har holdt noen av hans løfter er det ikke rart at den meget sosialistiske nasjonen Frankrike valgte en slik karakterer.

Hvor upopulær Sarkozy var kan illustreres av hans flukt fra sinte "undersåtte" under valgkampanjen:Den opprinnelig favoritten var DSK, en internasjonal byråkrat, sosialist (tidligere kommunist) og sentral-planlegger fra det forferdelige IMF hvor han arbeidet med å få opprettet en verdens papirvaluta som skulle dominere hele verden. Heldigvis ble han tatt i voldta enda en dame, og rakk ikke voldta flere småland som IMF-sjef, og hans maktposisjon er nå bare i det franske sosialist partiet.


                      Dominique Strauss-Kahn

Så Hollande hadde i utgangspunktet fått servert valget på et sølvfat. En norsk blogger framskrev dette resultatet i januar.

Hans plattform var:
- Sentralisere EU-byråkratiet
- Øke inntektsskatten fra 41 % på 150 000 euro, med ekstra 45 % for alt over
- Ansette langt flere lærere, dommere, politi og generelt statlige ansatte
- Bygge statlig leiligheter og hus, ca 500 000 i året
- Senke pensjonsalderen
- Senke bedriftsskatten på "medium" bedrifter til 30 % og "små" bedrifter til 15 % fra 33 %
- Etablere felles europeiske statsobligasjoner
- Fjerne begrensninger på ECB til å trykke penger direkte for forskjellige land
- Senke budsjettunderskuddet ned til "0 % av BNP" innen.......2017!
- Etablere en statlig investerings bank som vil forvalte hvilke bedrifter det investeres i
- Etablere et "Europeisk" kredittvurderingsbyrå og finansskatt

Denne politiske plattformen er så klart idiotisk og selvmordsatferd som det kan bli for et samfunn, men dette er snakk om hva politikere skal gjøre for statens overlevelse, og dens tilknyttede foreninger/interesser.

Frankrike internt
De er allerede et av de mest gjeldstyngede landene i Europa. De hadde i 2009, over 300 % Gjeld som en andel av BNP og det har bare vokst siden da.
I tillegg er en rekke banker, blitt reddet flere ganger av ECB og er garantert av de franske myndighetene:
Societe General, Dexia, Credit Agricole, BNP Paribas.

Skulle man tillagt forpliktelsene disse bankene har, som den franske stat har garantert så den totale gjelden vært laaangt større.

De har 14 % budsjettunderskudd og det er nærmere 7 % i forhold til BNP.

Hollande sin plan for dette er å gjøre ingenting(eller egentlig øke det) med budsjettet og få igang felles europeiske statsobligasjoner slik at den franske staten og andre land(Hellas, Spania, Italia, Belgia osv.) i fare kan gjemme sin gjeld under de andre landenes(Tyskland, Nederland, Øst-Europa osv.) kredittvurdering.
Til tross for retorikken er dette forslaget som finanseliten også støtter.
Enten dette, eller la Hollande & co. få direkte tilgang til den europeiske sentralbankens seddelpresse ettersom dagens indirekte tilgang via statsobligasjonsmarkedet er ikke nok.EU
Det interessante med dette er at den tyske politiske eliten har vært uvillig til å følge både kursen med felles statsobligasjoner, økt inflasjon og har bare godtatt politisk sentralisering for å kutte budsjett.
Berlin har da allerede ignorert Frankrikes meninger i februar, da den inviterte alle AAA-land til møte og ikke inviterte Frankrike som nylig da hadde blitt nedgradert fra AAA.

Nå i min oppfatning, overdriver ofte kommentatorer til hvilken grad Tysklands økonomi er god og hvor sterke motstandere de er imot inflasjon og mer gjeld som en løsning.
De har allerede en pseudo-Tea Party bevegelse kalt "Wutburger", et ord som for litt siden gikk inn i tyske ordbøker som betyr "rasende borger".

Det som er interessant, er at ettersom den franske staten vil sterkere etterspørre slike tiltak så vil misnøyen med den europeiske unionen bli enda sterkere i Tyskland. Dette kan utvikle seg til en politisk krise i 2013, da tyskerne skal ha et nasjonalt(føderalt) valg hvor Merkel blir fjernet og hvor enten sosialister eller heller ett slags anti-euro / anti-EU parti blir valgt.

En lignende politisk krise har funnet sted i Nederland, hvor opposisjonspartiene (hovedsaklig Wilders) har nektet EUs budsjettkrav for å redde de sør-europeiske landene. Dette er andre gang på 2 år at nederlandske koalisjonsregjeringer brøyt sammen og sist gang førte det til nye valg, det kan skje igjen og da kan anti-EU partier kanskje vinne enda mer.
Det som er merkelig er at tross stor misnøye med å miste D-marken og at mange tyskere fortsatt ønsker den tilbake, så er det fortsatt ingen anti-EU parti i Tyskland.
Det kan nok ligge i den massive propagandaen amerikanere, britene, sovjeterne og franskmenn utførte ovenfor det tyske folk i etterkant av 2. verdenskrig hvor de lærte selvhat og skyldfølelse.

Uavhengig av dette kan Hollande og valget av anti-"budsjettkutt" partier i Hellas være med på å drive EU-samarbeidet utenfor et kløft og sette inn dødsstøtet mot euroen. I den ånden kan jeg bare gratulerere Hollande med seier og håpe han får gjort dette raskt uavhengig av hva som skjer med Frankrike.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar