søndag, desember 02, 2012

Er det Greske aksjemarkedet undervurdert ?

Hellas som flere land opplevde en stor boligboble ifra 1994 til 2008, og det er en stor årsak til statsgjeldskrisen, ettersom en boligboble blåser opp statsinntektene og rentemanipulasjon av sentralbankene gjør det også veldig billig for staten å låne.Nå jeg vet at jeg ofte opptrer som "dommedagsprofet" i enkelte innlegg og at jeg har hevdet at USA vil gå konkurs, og at papirpenger vil tilslutt bli verdiløse. Jeg tviler ikke på det og jeg tror også at flere land vil gå konkurs. Men jeg tror også at så lenge tilliten til papirpenger eksisterer, så vil økonomien gå i sykler takket være pengesystemet.

Det enorme "bear" sentimentet på Hellas og Europa, selvom de faktisk i større grad godtar tap enn det USA og.f.eks Norge gjør er egentlig litt merkelig.

Hvorfor vil ikke Hellas og det Europeiske banksystemet gå konkurs, og lage en større krise ?


...derfor. Draghi vil trykke penger og levestandarden til den jevne borger er irrelevant for han, hans jobb er å sikre banksystemet.

Banksystemet har trukket tilbake kredittutstedelsen deres til den private sektoren helt siden 2009:
Historical Data Chart

Renten i bankenes lån til hverandre har på tross av de har nettopp opplevd en kredittboble vært rekordlave:
Historical Data Chart

Jeg tror dette er en indikasjon på at de greske bankene leger sine tap og at de via inflasjonære tiltak gjennomført av den Europeiske sentralbanken vil etterhvert begynne utstede kreditt til den private sektoren. Samtidig så krever EU reformer som vil gjøre at det meget regulerte arbeidsmarkedet blir mer fleksibelt, som i det lange løpet vil gjøre veksten sterkere.

På grunnlag av det vil jeg si at det greske aksjemarkedet har kanskje nådd et bunnnivå, med unntak av noen slags stor krise som enten gjelder Euroen eller andre veldige store obligasjonsmarkedet, så vil sannsynligvis det Greske aksjemarkedet (som har steget litt siden sommer) være langt høyere om et par år.
Hovedsaklig anser jeg det som contrarian investering:
Historical Data Chart

Greske aksjemarkedet i lengre perspektiv

Historical Data Chart

Sammenlignet med Dow Jones Industrial Average

Historical Data Chart
og Oslo Børs

Historical Data Chart


Man kan klage ideologisk på hvordan Hellas behandles, og uten tvil vil alle andre europeiske land før eller senere bli satt i en liknende situasjon hvor de blir underlagt dollar-bandittene i IMF. Men det er ikke poenget med dette blogginnlegget.

Dette er heller ikke en dyptgående analyse, men heller en tanke verdt å vurdere. De landene man heller bør bekymre seg for er Frankrike, Belgia, Irland, Spania og Italia.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar