lørdag, august 25, 2012

Kina kontrakterer



Jeg drev i utgangspunktet og skrev et innlegg om den kinesiske boblen , og det at den nå ser ut til å kontraktere mer og vil resultere i en kredittkrise i Kina og senke råvarepriser, men jeg innså at jeg kan bare lenke til de som allerede har dekket dette godt.

Den norske finansbloggeren The Boom Bust, har dekket det fint her:
Den statlige dirigering av investeringer med billig kreditt
De ubebodde byene og politiske problemer og mer politiske problemer
De stadige negative tallene som dukker opp og boblementaliteten blant de keynesianske finansøkonomene
Mer boble tullprat
Mer dårlig Kina-tall

NY Times la også ut en artikkel hvor Tyler Cowen sammenlignet det Østerrikske økonomiske perspektivet på bobler og hva som skjer i Kina, men det Keynesianske(les: det myndighetene følger) perspektivet. Jeg som sagt før er enig med østerrikerne generelt, og helt spesifikt i denne saken. Poenget er at kinesiske banker har satt sin kort tids kreditt i langsiktig investeringer, og når den overdådige kreditt tørker inn vil avkastningen fra disse langsiktige investeringer ikke være nok til å holde de igang, samtidig all konsum og samtidig MER investeringer. Myndigheter har forsøkt å stanse slike kriser før ved å bare holde boblen igang, og det har alltid feilet, det krever tilslutt for mye stimulering i forhold til tilgjengelige ressurser.

Bloggeren, Robert Wenzel har også rapportert om dette i over et år mens situasjonen har foregått:
Dårlige tall: 1, 2, 3, 4, 5 og 6.
Spøkelsesbyer, og mer spøkelsesbyer
Advarsler fra Verdensbanken
Skyskraper indeksen slår alarm


Svensken, Markus Bergstrøm, skrev også om det på Mises i fjor.


Konsekvenser
Jeg tror innsatsfaktorer i bygningsarbeid f.eks stål, kobber og bygningsutstyr vil tape meget. Samtidig de utenlandske selskapene som leverer råvarer til denne kinesiske sektoren, samt forsåvidt konsumboblen i Kina hvor de importerer dyre ferdigvarer andre industrialiserte land.

Dette kan også påvirke olje sterkt, og dermed oljesektoren i Norge og dermed lønninger i hele Norge. Hvis lønninger synker i Norge vil kanskje folk sin evne til å betjene gjeld og ønske om å ta på seg mer gjeld svekkes, og dermed dytte over korthuset som er det norske boligmarkedet. Effekten av sterkt fallende oljepriser var ikke så forferdelig i 2009, og uten tvil vil Oljepengene(evt. statsgjel) bli brukt til å stimulere om nødvendig men det kan ikke nødvendigvis arrestere en allerede massiv boligboble som trekker seg sammen.

En ting er ihvertfall, dette vil ikke være uten konsekvenser og jeg putter mine penger på prisfall av innsatsfaktorer til bygning, veiarbeid ol.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar