lørdag, september 15, 2012

Remonetization of gold ?

I utgangspunktet var det bare rykter som sirkulerte om at BIS diskuterte og gjøre gull en mer sentral del av dagens banksystemet og dermed gjøre det mer likvid. Dette er et viktig steg i prosessen, om myndighetene i et ønske om å redde deres system ifra total kollaps skulle bestemme seg for å gjøre gull til en del av systemet deres.

Som et ytterligere poeng er det viktig å vite at alle myndigheter, sentralbanker, store politiske partier og økonomer som har vært fremmet av myndighetene de siste 80 årene har ført et ekstremt korstog mot gull som penger og spesielt folk som fremmer en gullstandard. De har blitt ledd av, presset ut, kritisert og forfulgt på en meget ekstrem måte.

Det begynte først med at en rekke institusjoner eller lignende de siste årene begynte å godta gull som sikkerhet.

Den russiske sentralbanken(som er blant de ivrigste "forkjemperne" for gull av alle sentralbanker) har godtatt.
JP-Morgan godtok dette som sikkerhet siden 2011, for utlån.
Lignende ting har skjedd i Europa, i Tyrkia, i Vietnam og helt private pantlån mot gull har også blitt vanligere verden over.

Dagens banksystemet er underlagt sentralbanker, som forsøker å koordinere deres handlinger igjennom BIS. Regelverket for BIS sine krav til egenkapital har lenge sagt at det skal endres for å gjøre banksystemet "robust", dette var liksom hensikten med Basel 1, 2, 3 og en dag sikkert Basel 4.
Uansett så har de krav til egenkapitalen som en bank må ha og dette er på en måte "aksjene" bankens eiere vil ha og det er det de vil tape om de går konkurs.
Hittil har bare myndighetene brukt endringer i reglene til å senke verdien som må avskrives av deres obligasjoner ned til 0 %. Det samme med andre favoriserte eiendeler, samt at gull har blitt dyttet ut av systemet.

Det var da en stor overraskelse at BIS sirkulerte et skriv hvor de diskuterte og gjøre gull verdt sin vekt, nemlig ikke tvinge bankene til å nedskrive verdien av gullet med 50 % mens statsgjeld og kontanter ble gitt sin fulle verdi.

Som de skriver selv:

"At national discretion, gold bullion held in own vaults or on an allocated basis to the extent backed by bullion liabilities can be treated as cash and therefore risk-weighted at 0%."


Det er faktisk et meget intelligent trekk hvis de vil at bankene skal kunne eie gull, og dermed sikre seg imot høyere inflasjon og tom. hyperinflasjon. Et verdensomspennende banksystemet hvor bankene er blitt regulert unna og eie gull, og presset til å eie statsgjeld er kanskje ikke så lurt om man ønsker og bevare dagens banksystem(som BIS antagelig vil). Dette betyr ikke nødvendigvis noen slags ny internasjonal pengeenhet hvor gull spiller en rolle, men det betyr at gull vil gjøres mer likvid for banker og eie, og det ville vært en rimelig strategi om de ønsket og beskytte bankene som veldig tydelig er en prioritet.

Så senere utgav de i juni regulerende bankmyndighetene i USA FDIC og FED et skriv hvor de foreslo endringen.

Her:
"The following exposures would receive a zero percent risk weight under the proposal:
  • Cash;
  • Gold bullion;
  • Direct and unconditional claims on the U.S. government, its central bank, or a U.S. government agency;
  • Exposures unconditionally guaranteed by the U.S. government, its central bank, or a U.S. government agency;
  • Claims on certain supranational entities (such as the International Monetary Fund) and certain multilateral development banking organizations
  • Claims on and exposures unconditionally guaranteed by sovereign entities that meet certain criteria (as discussed below)."

Man kan også merke at det har blitt relativt mer "mainstream" og snakke om gullstandarden.

Her er et annet eksempel:Enda et er BBC innslaget om temaet, for litt siden.

Tilslutt kom så et verdensomspennende oppslag om at "Republikanere vil tilbake gullstandarden":
E24

Reuters

WSJ
Dagens Næringsliv

Det er jo så klart noen republikanere som vil det og den mest kjente og sanne forkjemperen var RP.
Det er noe da tvil om hvorvidt republikanerne vil tilbake til en gullstandard, jeg tror de fleste i det republikanske maktapparatet ikke vil og at det ikke vil skje spesielt med tanke på hvordan de behandlet Ron Paul(1,2,3,4). Ihvertfall ikke uten en slags krise.
Men hvis det blir en republikansk president, så vil det sikkert bli holdt en parade debatt med utvalgte "økonomer" som har forhåndsbestemte meninger imot(Som i 1980). Men bare det at en slik etterforskning vil holdes kan få gull til å stige til en drastisk høy pris.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar