fredag, juli 15, 2011

USA har allerede misligholdt gjelden!

Det er nå i norsk media(1,2,3) stadig mer fokus på krangelen mellom republikanske politikere som fridde til "the Tea-Party" ifjor og lovet kutt i offentlig forbruk, og Obama(Demokratene) som ønsker "business as usual". Obama har nemlig veldig raskt stanget i gjeldstaket som tidligere har blitt hevet 102 ganger siden 1917 og under Bush alene ble den hevet 7 ganger (1).
Etter å ha hevet gjeldstaket 3 ganger hittil trenger Obama å heve gjeldstaket for å forsette det enorme budsjettet til de føderale myndighetene, uten å heve skatter eller kutte utgifter nevnverdig.
I et forsøk på å få dette igjennom har Obama tatt noen dødelig ord inn i vokabulæret sitt: "Financial crisis", "if creditors..." & "Default"(1), i et preemptivt forsøk på å legge skylden for en mulig finanskrise på andre. Men samtidig medfører dette politiske spillet at USA gir bort kortet på hånda ved å åpent innrømme at obligasjonsholdere vil være de første som ikke blir betalt hvis ytterligere inntekter ikke finnes til budsjettunderskyddet . Dette skremmer markedene og setter større fokus på USA sitt gjeldsproblem.

Men Obama og Wall Street-kredittvurderingsbyråene er litt sent ute med denne bedømmelsen, Dagong Global Credit Rating som er Kina sitt offisielle statsetablerte kredittvurderingsselskap har nedgradert USA sin gjeld  to ganger hittil og veldig offentlig utgitt rapporter og pressemeldinger rundt dette for over et år siden. Da gjorde de det S&P og de andre Wall-Street kredittvurderingsbyråene ikke ønsker å gjøre,altså nedgraderte amerikanske statsobligasjoner, fra først AAA til AA i juli 2010(1), fra AA til A- i november 2010 pga QE2(1) og nå igår satte Dagong dem på negativ utkikk og muligens bli nedgradert videre(1).

""In our opinion, the United States has already been defaulting," - Guan Jianzhong, Dagong Global Credit Rating

For ifølge Guan Jianzhong, presidenten av Dagong har USA allerede brutt sine obligasjonsforpliktelser ved å devaluere dollaren.(1) Dette burde være en advarsel til rette, Kina som den ene største kreditoren til USA bortsett fra den amerikanske sentralbank signaliserer retningen deres.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar